SKRIV EN LÄMPLIG TITEL. SYNS VID UTSKRIFT AV DENNA RAM

BT Challenge

BT Challenge är en jordenruntkappsegling där amatörer kan köpa in sig. Rutten liknar den som "Volvo Ocean Race" tar med den skillnaden att detta race går åt andra hållet. Eftersom vinden i Södra oceanen normalt är västlig kryssar man mestadels och som alla som har seglat vet blir det mycket kallare och blötare att göra på det viset. Därför har BT Challenge kallats världens tuffaste seglingsrace och det ligger nog en del i det. Eftersom det dessutom är dyrt har nån jämfört det med att stå i en iskall duch och riva sönder tusenlappar. Rutten: Southampton-Boston-Buenos Aires-Wellington-Cape Town-La Rochelle-Southampton.

UR DAGBOKEN

17/10 Sjögräs från Sargasso. Bermudatriangeln här framme nånstans men framför allt orkanen Michael som lurar i sydväst. En kraftig orkan som vi söker oss mot för att få vind.

18/10 Vi leker lite kurragömma med Michael. Ibland styr vi mot och ibland bort från. På natten mycket dramatiskt. Vi seglar i hård vind i utkanten av cyklonen. Men om styrbord finns den verkligt hårda vinden. Blixtar slår ideligen där inne. Vi får rapport om att "Team Spirit" haft blixtnedslag och brand.

2/1 Idag har jag två gånger varit nära att skada mig. En gång föll jag från barbord genom PC-avdelningen mot styrbord. Lyckades hindra fallet nånstans i mitten. Andra gången fick jag ett vilt rappande stagsegelskot över näsan. Av smärtan att döma hade jag brutit näsbenet men inte ens en droppe blod kom det. En av spinnackerbommarna går över bord. Vågorna 10-15 meter höga.

13/1 Vi börjar verkligen längta till Wellington. Speciellt gör Jonathan det. Han har legat i sin koj - drogad med morfin - i 35 dagar. Han säger att han nästan blivit knäpp av att ligga så.

18/2 Start i Wellington. Vi kör med åtta knops fart våra 40 ton rätt in i sidan på "Save the Children". En så kallad T-bone. Det blir en rejäl smäll där skepparn på den andra båten slås medvetslös. Bägge båtarna vänder tillbaka till hamn. Bägge måste tas upp på land för reparationer.

12/3 27 meter/sekund. "Monstervågor". Gör ett av de värsta segelskiftena på denna tävling. När vi sedan går till rev no3 och jag sitter med ryggen mot fören kommer en våg som sänder mig med huvudet före in i en vinch. Jag slår upp ett jack i pannan och ett på näsan samt vrider knät på ett lite otäckt sätt.

13/3 Sitter å lagar segel och lyssnar på dramatisk radiotrafik. Två personer allvarligt skadade på "Veritas". Utstickande benpipor och avslitna fingrar. Veritas går in till Australien.

17/3 Har en påfrestande natt med en "broach" som nästan trycker ner masten i vattnet. En avslagen spinnackerbom mm. Kläder blöta. Sovsäck blöt. Börjar känna mig lite sliten. Som fördäcksgast tar dessa eviga segelbyten musten ur en. Det finns tillfällen då man känner sig gråtfärdig. Maten obeskrivligt trist och enahanda. Frystorkat, vecka ut och vecka in.

22/3 54 grader syd. Snö.

26/3 Indonesien i norr. Här nere isberg.

2/4 Vaknar uppe på väggen. Känner inte igen mig. Vad är vägg och vad är tak? När båten reser sig kanar jag ner i min koj igen och allt blir normalt. Skepparn på "Logica" bryter armen. Det blåser 30 meter/sekund.home