SKRIV EN LÄMPLIG TITEL. SYNS VID UTSKRIFT AV DENNA RAM

PROJEKT ISHAVET

Det här projektet går ut på att i etapper - under semestrar - segla en Fidra in i Ryssland, upp genom Ladoga och via lite floder och kanaler nå Vita havet, Kolahalvön och Ishavet. Första etappen genomfördes sommarn 2005 då jag med några olika gastar seglat från trakten av Söderköping till Helsingfors. Färden gick via Stockholm och Åland. Om det mot förmodan lyckas mig att nå Norge 2006 så är det väl bara att fortsätta ner längs norska kusten så småning om. Eller kanske en avstickare till Spetsbergen först? Vad vet jag? I planen ingår att inte överplanera. Fidran ligger nu på land bredvid en gammal och jättestor docka på Sveaborg utanför Helsingfors. Hon står där bredvid en lyftkran och diverse bråte. Det liknar inte direkt en båtupptagningsplats.

MISSÖDEN:

( eller som Schopenhauer sa: allt liv är lidande )

VAXHOLM.Ska öppna en burk med nötter i honung. Råkar skära mig rejält djupt i handen. Borde kanske ha sytt men det läker senare förvånandsvärt bra.

VAXHOLM. Mobilen ramlar i vattnet. Förjävligt eftersom jag bara några veckor tidigare förstört en mobil i en vältande havskajak. Tar bussen till Stockholm och köper en ny.

Budda och havet

MARIEHAMN. Gasten Budda mönstrar på. Han kommer utan lämpliga sjökläder. Han säger sig inte ha någon sovsäck. Han sover huttrande med en fuktig segelsäck draperad kring benen. Han har inga stövlar och går i konstant blöta skor. Jag köper ett enmanna-tält i Mariehamn. Budda snarkar hårt. Jag kommer så småningom på att jag kan resa tältet på fördäck. Denna lösning väcker en del munterhet i hamnarna. Man tycks inte ha sett nått liknande.

DEGERBY. Lägger ut med destination Kökar. Efter ett par timmars gång kommer vi till en bro. Den är låg. Den är icke öppningsbar. Vi får gå tillbaka samma väg och hitta en annan väg till Kökar. Vi får efterhand motvind. Försöker ånga för motor mot vinden. Blir blöta och går in i lä bakom en ö. Jag hoppar iland på klippan med en förtöjningstamp men finner mig plötsligt stående till axlarna i vatten. Det verkar som om jag halkat av ön. Tar mig snabbt upp och sliter upp den dränkta mobilen. Den fungerar mirakulöst nog.

HELSINKI. Båten på land på Sveaborg. Gasten Budda och jag åker in till stan, tar in på hotell och köper färjebiljetter till Stockholm påföljande dag. Kvällens resturangbesök slutar med att Budda går vilse mellan toaletten och vårt bord. Han tycks ha förirrat sig ut på gatan utan att hitta tillbaka. Han vet heller inte vad hotellet heter och jag ser inte till honom förrän dagen därpå nere på stan. Han säger sig ha letat efter hotellet hela natten. Vi gör upp om att ses på Vikingline-färjan. Väl på färjan står det klart att Budda inte är med. Han säger sig senare ha missat färjan. Han anländer Stockholm en dag senare.

 

 

 Home