SKRIV EN LÄMPLIG TITEL. SYNS VID UTSKRIFT AV DENNA RAM

SKUTA ÖVER ATLANTEN

Här liftar jag med en hollänsk segelskuta från Kanarieöarna till Västindien via Kap Verde öarna. I slutet av November är det massor av båtar som lämnar Kanarieöarna och den som frågar runt i marinorna har en god chans att få följa med på en atlantenkorsning.

UR DAGBOKEN

13/1 En stor haj glider omkring i dyningen. Joop agnar en kraftig krok med salami. Det hela misslyckas. Jag gläder mig med hajen. Klarar positionsbestämning med sextant nu. Joop verkar ok. Han har lite annat i skallen än segling och vi pratar litteratur och film. Tyskarna är det värre beställt med.

20/1 Kap Verde. Går ut på upptäcksfärd i den kolsvarta kvällen. Jag hör dunkade trummor i fjärran och börjar gå mot ljudet. Det visar sig komma från en liten fotbollsstadion. Jag går in och får se 400-500 människor dansa till trummor och trumpeter. Dom repeterar inför en karneval. Det är fullsatt på stadion och jag är den enda vita personen. Jag vänder mig till mannen bredvid och säger att "jag är imponerad över hur bra dom dansar". Han fnyser föraktfullt och säger att "dom här människorna kan inte dansa". "Jag kommer från Ghana och där kan dom dansa". Efteråt bjuder ghana-mannen hem mig. Vi kommer till ett acasiaträd och han pekar på några pappskivor som ligger på marken "Ja.. så här bor jag" säger han. "Var har du TV:n?" frågar jag. Han pekar på stjärnhimlen och ser nöjd ut.

31/1 Jag står och gräddar tunna pannkakor till lunchen. Erik ( tysken ) kommer ner. Han tittar anklagande på smeten. "Lagar du pannkakor till ett helt kompani?" frågar han. Jag svarar att om det blir några över är det gott att äta dom kalla. "Det är inte säkert att alla gillar kalla" säger han. Han tittar närmare på smeten. "ÖHHH!!! har du använt brunt mjöl?" säger han. Jag svarar att det är mix. Han ber att få en pannkaka och jag ger honom en. Han grinar illa. "Har du haft salt i smeten?" frågar han. Jag svarar att det är mixen som är sådan. "Du måste ha socker i. det brukar alltid jag ha" Jag svarar att jag tror att det ska smaka så här. "Det är bäst att du har i socker" säger han hotfullt. Jag svarar att jag ska spara lite smet så att han kan göra sina egna pannkakor. Erik är en bra kille.home